Dragan Matić, kandidat za župana Ljubljane – Manj betona in cevi, več za ljudi

Pod arkadami Plečnikove tržnice v bližini Zmajskega mostu se je danes novinarjem in javnosti predstavil kandidat za župana Ljubljane dr. Dragan Matić.

Kot je poudaril Matić se je za to, da bo kandidiral za župana Ljubljane, odločil po tehtnem premisleku. V štirih letih sodelovanja in dela v Mestnem svetu Mestne občine Ljubljana, v tem sklicu je še vedno aktualni predsednik odbora za kulturo, je prišel do spoznanja, da je potrebno bistveno spremeniti tako cilje kot poti, po katerih je do zdaj stopala ljubljanska mestna oblast. Ni toliko pomembno, ali je Ljubljana najlepše mesto na svetu, oziroma njen center najbolj olepotičen na svetu. Cilj za katerega se zavzema je, da Ljubljana postane svojim prebivalcem čim bolj prijazna in da se pravočasno odziva na njihove potrebe. To pa lahko dosežejo le s sodelovanjem.

V Ljubljani je po njegovem prepričanju odsotnost pravega demokratičnega nadzora omogočila nastanek korupcije, le ta pa je postala ovira za normalen razvoj mesta. Zdaj je Mestni svet zaradi udobne koalicijske večine podrejen županu, ki ima svoj glasovalni stroj in ne opravlja nekaterih bistvenih funkcij, ki jo ima običajno vsaka demokratična družba. Na primer ne dobiva poročil in ne razpravlja o poslovanju Javnega holdinga Ljubljana (JHL), ki obrača približno pol milijarde mestnega premoženja. Ni dialoga, razprav in resnega premisleka.

V mestnem svetu županova večinska koalicija sprejema tudi take prostorske načrte, ki slabšajo kvaliteto bivanja prebivalcev posamezne četrtnih skupnosti. Prav zato je ena izmed glavnih točk programa, ki bo v celoti dostopen ob uradnem začetku kampanje, vzpostavitev partnerskega odnosa s četrtnimi skupnostmi. Prav na ta način bo gradil in vodil mestno politiko. Prebivalci v četrtnih skupnostih morajo imeti možnost, da odločijo o tem, kako se bo nek, v naprej določen del proračuna v njihovem okolju tudi dejansko uporabil, katere investicije in politike bodo imele prednost. Ciljev, ki so si jih zadali v mestnem odboru SMC je veliko, najbolj ključni poudarki  programa dr. Dragana Matića pa so: brezplačni javni potniški promet ter uvedba tramvaja, pospešeno izvajanje protipoplavnih in protipotresnih ukrepov, zadružništvo na področju gradnje stanovanj.

»Manj v beton in cevi, več v ljudi«

Ljubljanski potniški promet mora postati učinkovit, hiter in brezplačen. Le tako se bo v Ljubljani lahko  povečalo število potnikov mestnega prometa, na ta način zmanjšalo število avtomobilov v centru in izboljšalo kvaliteto zraka in zmanjšalo hrup. Končni cilj je vsekakor postopna uvedba tramvaja, kombiniranega z ostalimi oblikami alternativnega prevoza v mestu.
Na gospodarskem področju v SMC ugotavljajo, da je mestna oblast postala samozadostna, ker večjih investicij na gospodarskem področju ni. Ljubljana je  univerzitetno mesto in mesto, kjer je ogromno razvojih inštitucij, dodane vrednosti na tem področju pa še vedno ni.

Tudi na področju protipoplavnih in protipotresnih ukrepov ni bilo narejenega veliko. Pospešeno izvajanje protipoplavnih in protipotresnih ukrepov morata država in Mestna občina Ljubljana izvajati z roko v roki. Po katastrofalnih poplavah leta 2010 in 2014  aktualna mestna oblast  ni storila skoraj nič. Ljubljančani bi raje kot v poplavah plavali v olimpijskem bazenu, vendar je Ljubljana poleg Tirane edino evropsko glavno mesto, ki nima pokritega olimpijskega bazena. Tudi ostala športna infrastruktura, razen redkih izjem ni na nivoju, kot si ga zasluži glavno mesto neke države.

V centru pozornosti Dragana Matića bodo ljudje, saj bodo v stranki sledili načelu »Manj v beton in cevi, več v ljudi.« Prav tako stanovanjska politika ni naklonjena mladim niti starejšim, zato je prepričan, da javni stanovanjski sklad lahko doseže bistveno boljše rezultate, kot je gradnja sto stanovanj na leto.

Danes je Dr. Dragan Matić predstavil razloge, zakaj kandidira za župana Mestna občina Ljubljana in obrazložil glavne…

Objavil/a SMC Ljubljana dne Ponedeljek, 08. oktober 2018